Ülke TV’de ekranlara gelen ‘Değerlerin Daveti’ programında bu kez Tekirdağ’a özel Velimeşe Bozası meraklılarına anlatıldı.

Tekirdağ’ı tanıtan Vali Recep Soytürk, “İlimiz Trakya’da tarım, turizm hem de sanayi şehridir. Sağlık ve eğitim konusunda önemli aşamalar katetmiş bir şehirdir. Sanayide 14 OSB’si, 3 endüstri bölgesi, 3287 tane sanayi tescilli firmasıyla Türkiye’nin 5. sırasındadır. 13.2 milyar dolarlık ihracatımız bulunmaktadır. Buğday üretiminde Türkiye’de 3. sırada, ayçiçeği üretiminde ise 1. sıradayız. Tarım ile birlikte hayvancılık da çok önemli bir yerdedir. Süt ve süt üretimi bakımından Türkiye’de belli başlı firmaların üretim yaptığı yerdir.” dedi.

Screenshot 2-278

Tarımın güçlü olmasının gastronomiyi de etkilediğini ifade eden Vali Soytürk, Tekirdağ’a özel ürünlerin varlığından bahsetti.

Screenshot 3-172

“VELİMEŞE ŞEHRİMİZİ TANITIYOR”

Velimeşe Bozası’nı anlatan Soytürk, “Bozanın ham maddesi darıdır, buğdaydır ve mısırdır. Ama Velimeşe’de bu ürün çok özel yapılıyor. Hem şehrimizi tanıtıyor, hem de mutfaklara çok lezzetli bir içecek olarak giriyor. Biz de büyük keyifle bozalarımızı içiyor ve misafirlerimiz de ikram ediyoruz.” dedi.

Screenshot 4-123

American Airlines ve askeri helikopter faciası: Kaza mı, sabotaj mı? American Airlines ve askeri helikopter faciası: Kaza mı, sabotaj mı?

“VELİMEŞE'DE KATKI MADDESİ YOKTUR"

Ergene Belediye Başkanı Müge Yıldız Toprak ise “Velimeşe mahallemizde bozamız çok ön plana çıkar. Velimeşe Bozası’nda kesinlikle katkı maddesi yoktur ve doğaldır. Velimeşe Bozasımız coğrafi işaret alarak tarihe geçti.” bilgisini paylaştı.

Screenshot 1-344

Öte yandan Velimeşe Bozası üretiminde gıda katkı maddeleri, aroma veya aroma verici gıda bileşenleri kullanılmaz. 

Bunun nedeni doğal olarak fermantasyonla birlikte içerisinde çeşitli laktik asit bakterileri ve mayalar bulunur. 

Velimeşe Bozasından izole edilen bazı bakteriler probiyotik özellik gösterir.

VELİMEŞE BOZASI’NIN TARİHÇESİ

93 harbinden sonra Velimeşe’ye yerleşen göçmenlerden biri olan Üzeyir Çavuş boza ustalığıyla bu işin bugünlere ulaşmasına sebep olan en önemli şahsiyettir. 

Üzeyir Çavuş ölünce işi oğlu Topal Hafız devralmıştır.

Screenshot 5-61

Topal Hafız da yanında yetiştirdiği 4 çırakla bozanın bugünlere taşınmasında önemli bir rol oynamıştır. 

Boza, bilinen en eski Türk içeceklerinden biridir. 

Screenshot 6-38

VELİMEŞE'NİN TESCİL TARİHİ

'Velimeşe Bozası' coğrafi işaret başvurusu, Türk Patent ve Marka Kurumu Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni'nde yayımlanmasının ardından 13 Nisan 2021 tarihinde tescile hak kazanmış olup Velimeşe Bozası ile birlikte ilimize ait 6. coğrafi işaretli ürün olarak listeye kaydedilmiştir.

‘DEĞERLERİN DAVETİ’ VAR

Türkiye’nin coğrafi işaretlerle patentlenerek uluslararası koruma altına alınan ve tescillenen yerel değerlerinin tanıtımına ve ulusal birliğine katkı sağlayan Değerlerin Daveti programı, gastronomi alanında yöresel lezzetlere yer veriyor.

Ülkenin tarım ürünlerinden, endemik türlerine, geleneksel el sanatlarından yöresel lezzetlerine varıncaya kadar tüm yerel değerleri izleyicisiyle buluşuyor. Yurt içi ve yurt dışı pazarlarında markalaşma çalışmalarına destek olmayı amaçlayan “DeğerLerin Daveti”, gastronomi alanında önemli adımlar atılmasını teşvik ediyor. Değerlerin Daveti; her bölgenin öne çıkan lezzetlerini ekranlara taşırken aynı zamanda henüz patentlenmemiş veya az bilinirliğe sahip yerel lezzetlerin üretimini teşvik ederek üreticiyi bilinçlendiriyor.

Her bölgesinin kendine has mutfağı olan Türkiye’nin, yerel lezzetlerinin korunması ve sürdürülebilmesini amaçlayan “Değerlerin Daveti”, her hafta sonu 09:45’te Ülke TV ekranlarında…