DEM Parti heyetinin siyasi parti turu devam ediyor. Gün içinde Gelecek Partisi ile görüşen Pervin Buldan, Sırrı Süreyya Önder ve Ahmet Türk'ten oluşan DEM Heyetinin, ikinci durağı AK Parti'ydi.
AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, AK Parti Genel Başkanvekili Efkan Ala, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin ile DEM Parti heyeti arasındaki görüşme yaklaşık 1 saat 20 dakika sürdü.
AK PARTİ: SAMİMİ VE OLUMLU
Görüşmenin ardından AK Parti Grup Başkanı Güler, yaptığı açıklamada, "Samimi, olumlu bir şekilde sohbet ettik, düşüncelerimizi paylaştık, kendilerini yolcu ettik. Daha sonraki günlerde gerekli açıklamalar yapılacaktır." dedi.
DEM heyeti ilk olarak Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ile saat 11'de bir araya geldi.
Davutoğlu ile heyetteki Önder görüşmenin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Sırrı Süreyya Önder, Davutoğlu'nun suratına baka baka ''Sayın Ahmet Davutoğlu Hoca ile görüştük. Biraz geçmiş tecrübeleri paylaştık. Yeni görüşmeler ışığında, bizde olan bilgileri kendisine aktardık. Tavsiye, öneri, eleştiri uyarılarını rica ettik. Sağ olsun bizi ayrıntılı şekilde bilgilendirdiler. Bu sürecin sonunda Selahattin Bey'i (Demirtaş) de ziyaret edeceğiz, kapsamlı açıklamayı ondan sonra yapacağız." ifadelerini kullandı.
"ÖNDER NEDEN DEMİRTAŞ'IN İSMİNİ ANDI?"
Tüm bu görüşmenin yankıları sürerken Ülke TV Genel Yayın Yönetmeni Hasan Öztürk, canlı yayında çok önemli değerlendirmelerde bulundu.
Hasan Öztürk, “DEM, içeride ne konuşulduğu konusuna sadık kalıyor. Süreç durulmasın diye her kesim dikkatli. Sırrı Süreyya Önder, bu meselede ne oldu da Selahattin Demirtaş’ın ismini anma ihtiyacı hissetti. Bunun altını çizmek isterim. Önder, bu cümleyi kurarken DEM Partililer, hangi saikle, Demirtaş ile bu konuyu konuşup genel bir açıklama yapacaklar? Bunu kamuoyunun açıkçası bilmesi gerekir diye düşünüyorum. Dolayısıyla buranın, bu açıklama itibari ile bir kısa devre olma ihtimaline dikkat çekmek istiyorum.” dedi.
ÖNDER'İN DEMİRTAŞ ÇIKIŞI VE FLAŞ "DAVUTOĞLU" DETAYI
MHP lideri Bahçeli’nin ‘Edirne ve Kandil’i bu işin dışında tutalım’ ifadelerine yorum getiren Öztürk, “Bahçeli neden Kandil’i ve Edirne’yi aynı potaya koymuştu ve neden İmralı ve DEM’i ayırmıştı? Dışarının müdahaleleri açısından bunun nedenleri var. Bugün Önder neden özellikle Ahmet Davutoğlu ile görüşmesinden sonra çıkıp bu açıklamayı yapmayı hissetmiştir? Aynı Demirtaş, dönemin Başbakanı Sayın Davutoğlu’na çok çirkin bir ifadeyle ‘YPG-PYD Fırat’ın batısına geçecek, sen de mal mal bakacaksın” ifadelerini kullanmıştı. Böyle bir aktörden bahsediyoruz.” cümlelerine yer verdi.
BAKAN FİDAN'IN BATI'YA GÖZDAĞI
Diğer yandan Öztürk, Bakan Hakan Fidan’ın Ürdünlü mavkidaşı ile yaptığı basın açıklamasını hatırlattı.
Bakan Fidan, "(Batılılar) Bölgede emelleriniz farklıysa, DEAŞ'ı bahane ederek, PKK'yı güçlendirerek, ayakta tutarak Kürt kardeşlerimizi de sömürerek, tıpkı DEAŞ örneğinde olduğu gibi başka bir politikaya hizmet edilmek isteniyorsa, ona da geçit yok. O konuda da çok hassasız, çok yakından takip ediyoruz. Her türlü oyunu görecek durumdayız. Sadece görecek durumda değil, aynı zamanda bozacak durumdayız." demişti.
Öztürk, Fidan’ın bu sözlerle “Türkiye’nin kurulan oyunu bozmaya da gücünün olduğuna” işaret ettiğini söyledi.
“PYD-PKK, KİTLESEL, TOPLUMSAL TABANINI KAYBEDECEK”
“Öcalan çağrı yaparsa buna kim ne karşılık verecek?” sorusuna da yanıt veren Öztürk, “Bunu göreceğiz. Bence (PKK-PYD) hepsi teslim olmayacak. Bir kısmı silah bırakacak, bir kısmı da bırakmayacak. Suriye PKK’sı ne olacak? Bu en problemli PKK’dır. Burada Abdullah Öcalan’ın gücünü görmüş olacağız. Ama toplumdaki özellikle Türkiye’deki karşılığını da göreceğiz. Ben bu çağrının olacağını, PKK’da bir kısmının silah bırakmayacağını ve onların da marjinalleşeceğini düşünüyorum. Bunlar da ABD, İran ve başka devletlerin tetikçiliğini yapacaklar. Ama genel, kitlesel, toplumsal tabanlarını kaybedecekler. Çünkü Öcalan, onların o tabanını ellerinden alacak. O gücü de var.” şeklinde yanıt verdi.