İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre; merkez üssü Kütahya'nın Simav ilçesi olan ve saat 10.20'de 4,6, saat 07.23’de 4,5 büyüklüğünde ve saat 07.29'da 3,9 büyüklüğünde üç deprem meydana geldi.
Depremler yerin 8 ila 12 kilometre aralığındaki derinlikte meydana geldi.
AFAD'dan yapılan açıklamada, an itibarıyla olumsuz bir durum bulunmadığı ifade edildi.
Ekipler bölgede saha taraması çalışmaları başlattı.
KÜTAHYA VALİSİ'NDEN AÇIKLAMA
Kütahya Valisi Musa Işın da şu ana kadar herhangi bir can ve mal kaybının bildirilmediğini duyurdu.
Işın, X hesabından yaptığı açıklamada, "İlimiz Simav ilçesinde, saat 7.23'te 4,5 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. Bizi müteessir edecek herhangi bir olay meydana gelmemiştir. Hemşehrilerimiz sadece bizim yapacağımız açıklamalara itibar etsinler. Hemşehrilerimize çok geçmiş olsun." ifadelerini kullandı.
OKULAR TATİL EDİLDİ
Saha çalışmalarının devam ettiğini belirten Işın, Simav ilçesi ve köylerinde eğitime bir gün ara verildiğini duyurdu.
Ayrıca deprem nedeniyle Pazarlar ilçesinde de eğitime ara verildi.
#DEPREM
— AFAD Deprem (@DepremDairesi) April 25, 2025
Büyüklük:4.5 (Mw)
Yer:Simav (Kütahya)
Tarih:2025-04-25
Saat:07:23:44 TSİ
Enlem:39.22139 N
Boylam:28.97306 E
Derinlik:8.81 km
Detay:https://t.co/9AFqIjBf1C@afadbaskanlik @trthaber @anadoluajansi
“STRESİN BOŞALMASI İLE OLUŞAN BİR DEPREM"
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, AA'ya merkez üssü Simav ilçesi olan 4,5 ve 4.6 büyüklüğündeki depremi değerlendirdi.
Depremin Karakoca ile Madenköy arasında meydana geldiğini belirten Sözbilir, "AFAD ve uluslararası sismoloji istasyonları tarafından yapılan odak mekanizma çözümlerine göre, depreme neden olan fay baskın eğim atımlı normal fay niteliğindedir. Bu deprem 2011-2012 yıllarında Naşa-Simav civarında 5,7 büyüklüğüne kadar meydana gelen depremler sonrasında, Naşa kuzeyindeki kesimlerde biriken stresin boşalması ile oluşan bir deprem olarak değerlendirilebilir. Bu bölgede, 2011-2012 yılları arasında küçük ölçekli depremlerin ana şoktan sonra yoğun bir şekilde tekrarlayan deprem fırtınaları şeklinde yaşandığı bilindiğinden, benzer bir aktivitenin tekrar etme olasılığı yüksek olarak değerlendirilmektedir." dedi.
Sözbilir, bölgede ana fayın kuzeye eğimli Simav Fayı olduğuna değinerek, "Bu depremlerin Simav Fayı'nın tavan bloğundaki küçük ölçekli sintetik faylanmalarla ilişkili olduğu kabul edilebilir. Bu kapsamda, küçük ölçekli artçı depremlerin belirli bir süre daha devam edeceği öngörülebilir. Panik oluşturacak bir durum yok." ifadelerine yer verdi.