53 yıllık baskıcı Esad ailesi rejiminin devrilmesiyle, Suriyeliler rahat bir nefes aldı.
Başkent Şam’da hayat normalleşmeye başladı. Esnaf bu kez güvenle kepenk açtı.
Eskiden Esad rejimi güçleri mafya gibi davranıyor, esnaftan haraç alıyordu. Rejim yıllarca ülkede korku iklimi oluşturdu.
Özellikle esnaf, baskı altında çalışıyordu. Yasakların yanı sıra kazançlarına da el konuluyordu.
Şimdi ise Suriye'de bir taraftan fiyatlar düşerken, döviz bürolarının açılması ve farklı para birimlerinin kullanımının serbestleşmesi, Suriye'nin özgürleşmesinin önemli göstergesi oldu.
Ülke TV ekibinden Deniz Bulut ve kameraman Emre Can Uran, Suriye’de normalleşen hayatı ve ekonomik durumu haberleştirdi.
“FİYATLAR DÜŞÜŞE GEÇTİ”
Haberde Şam esnafı, Suriye’nin özgürleşmesiyle fiyatların da düşüşe geçtiğini söyledi.
Suriyeli tatlıcı esnaf: Eskiden Suriyeli vatandaşlar korku içinde yaşardı. Bizim için gelecek yoktu. Şu an en önemlisi güvendeyiz. Kazancımızın yüzde 30’undan fazlasını rejim güçleri alıyordu. Eğer bu parayı vermezsek gözaltına alıyorlardı ve dükkanımızı kapatabiliyorlardı. Ekonomimiz ileride daha iyi olacak inşallah. Burada turistlere yönelik satış yapılıyordu Suriyeli vatandaş alışveriş yapamıyordu. Fiyatların düşmesiyle artık onlar da bu dükkanlardan alışveriş yapabilecek.
“MAFYA GİBİLERDİ BİZDEN PARA ALIYORLARDI”
Ülkede ham madde olmadığı için çeşitlilik azdı. Suriye’nin özgürleşmesiyle buradaki çeşitlilik de arttı.
Suriyeli bir diğer tatlıcı esnaf: Sürekli yasaklar vardı. Mafya gibilerdi. Keyfi bir şekilde bizden para alıyorlardı. Çok korkuyorduk. Bu oran tamamen değişiyordu. Örneğin elektriğin, suyun kesilmemesi için bir kişiye para veriyorduk. Daha sonra başka bir rejim gücü geldiğinde ise ona da vermek zorunda kalıyorduk. Benim gibi zorluk çeken çok esnaf var. Tatlıcı olarak ham madde bile alamıyorduk dışarıdan almamız yasaktı. Elimizde olanlarla üretim yapabiliyorduk. Şimdi ise 6 çeşit daha fazla ürün yapabiliyoruz. Her şey pahalıydı. Şu anda fiyatlarda düşüş var. Mesela Esad rejimi düşmeden önce kajunun kilosu 175 bin Suriye parasıydı. Bugün ise 90 bin Suriye parası.
"DOLAR DEMEK BİLE YASAKTI"
Halk, Esad rejimi döneminde sadece Suriye lirası kullanılıyordu dolar ve Türk lirası kullanmak yasaktı artık istedikleri gibi farklı para birimlerini kullanabiliyorlar.
Öte yandan yıllar sonra bölgede ilk kez döviz bürosunun açılması da Özgür Suriye’nin göstergesi oldu.
Döviz bürosu olan Suriyeli esnaf: Esad döneminde sadece 4 yere döviz bürosu açma izni verilmişti. Tüm döviz büroları kapatılmıştı. Benim de dükkanım rejim güçlerinin zoruyla 7 yıl önce kapanmıştı. Şimdi Suriye’nin özgürleşmesiyle ben de yeniden dükkanımı açtım. Dolar kullanmak yasaktı. Dolar dememiz bile yasaktı. Dolardan bahsedenler bile içeri alınıyordu. Döviz bürosu işletmek suçtu. Cinayet işlemiş gibi ceza veriliyordu. Ben de 7 yıl tutuklu kaldım. Çok şükür şimdi geri geldik.