Suriye’de 27 Kasım’da alevlenen çatışmaların ardından 8 Aralık’ta 61 yılık Baas rejiminin çökmesiyle eş zamanlı, İsrail ordusunun Suriye’ye saldırıları artmıştı.
Esad rejimi ordusundan kalan askeri altyapı ve imkanları imha etmeye başlayan İsrail ordusu, Suriye toprağı olan Golan Tepeleri'ndeki işgalini adım adım genişletti.
ŞAM’A 25 KM!
Golan Tepeleri civarındaki tampon bölgeye giren İsrail ordusu, işgali daha ileriye taşıyarak başkent Şam’ın 25 kilometre yakınlarına kadar sokuldu.
İSRAİL’İN GOLAN İŞGALİ
İsrail, Suriye'ye ait Golan Tepeleri'ni 1967'den bu yana işgal altında tutuyor. İsrail ile Suriye arasında 1974'te imzalanan Kuvvetlerin Çekilmesi Anlaşması ile tampon bölge ve silahtan arındırılmış bölgenin sınırları belirlenmişti.
İSRAİL’İN ASIL HEDEFİ NE?
Bu bağlamda Gaziantep Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Fuat Gökçe, Ülke TV’de İsrail’in Gazze’deki soykırımları sonrası Suriye'nin başkenti Şam’a ve Lübnan’a doğru ilerleyişinin şifrelerini yorumladı.
“ŞAM, İSRAİL İÇİN BÜYÜK LOKMA!”
Gökçe, “İsrail’in ilerleme istikametine bakıldığı zaman hedeflerinin Şam olmadığı görebiliyoruz. Zaten Şam İsrail için büyük bir lokmadır ve boğazında kalır. İsrail Şam’ı yutamaz. Ama yutmak istediği yerler var.” dedi.
“BEKAA VADİSİ HEDEFTE”
İsrail’in özellikle Lübnan sınırından kuzeye doğru ilerlemek istediğini aktaran Doç. Dr. Gökçe, “Bu çok kritik! Yani İsrail, Lübnan’ın Suriye ile bağlantısını kesmek istiyor. İsrail, Lübnan’daki Bekaa Vadisi’ni kapatmak istiyor. Çünkü Hizbullah’ın lojistik merkezi Bekaa Vadisi’dir. İran, Irak, Suriye’den Hizbullah’a gelen yardımlar Bekaa’da toplanıyor. Oradan da daha güneydeki Hizbullah’ın mevzilerine doğru gidiyor.” şeklinde konuştu.
“İNCE BİR HATLA DAVUT KORİDORU…”
Gökçe sözlerinin devamında ise İsrail’in asıl hedefini şu cümlelerle açıkladı:
“İsrail’in dikkat ederseniz; Şam’a 25 kilometre kala durduğunu ama kuzeye doğru Lübnan sınırına ilerlediğini görüyoruz. İsrail adım adım o bölgelere doğru gitmek isteyecektir. Bir diğer ilerleme istikameti ise Ürdün sınırına kuzey doğuya doğru yani Irak sınırına doğru girmek istiyor. O bölgede de yaşayan ABD’nin daha önce destek verdiği bazı gruplar var. Bu grupları da kendi yanlarına çekip özelikle Irak’a doğru genişleyip, İsrail o meşhur Davut Koridoru’nu ince bir çizgi halinde uzun vadede hayata geçirmek isleyebilir.”
NETANYAHU, HERMON DAĞI'NA GİTTİ
Öte yandan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun İsrail ordusunun Suriye'de işgal ettiği tampon bölgede yer alan Hermon Dağı'na gittiği bildirildi.
Netanyahu'nun Hermon Dağı'nda "durum değerlendirmesi" yaptığı öğrenildi.
Netanyahu'ya, İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz ve Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi'nin de yer aldığı bazı yetkililer eşlik etti.
Başbakan Netanyahu'nun burada işgal edilen bölgedeki İsrail ordusunun konuşlanmasını gözden geçirdiği kaydedildi.