Aile Hekimliği Uzmanı Dr. Recai Yahyaoğlu, Ramazan ayı boyunca yeme-içme alışkanlığı değişen metabolizmamızda bayramla birlikte kontrolsüz beslenmeyle oluşabilecek olası hastalıklara karşı uyarıyor... Türk Milleti olarak misafire ikramın en güzel hasletlerimizden birisi olduğuna vurgu yapan Yahyaoğlu, sağlıklı bir bayram geçirmek için önerilerini ulketv.com.tr okuyucularıyla paylaştı.

RAMAZAN AYINDA ORGANLARIMIZ YENİLENDİ
Ramazan ayında oruçlu geçirdiğimiz bir aylık zamandan sonra midemiz, barsaklarımız, karaciğerimiz gibi pek çok organımız hem dinlenme hem de yenilenme imkanı buldular. Ramazan ayı aslında en iyi detoks yaptığımız aydır. Burada yaşadığımız arınma sadece bedensel değil aynı zamanda ruhsal bir arınma ortaya çıkarır. 

Tulumba Tatli Bayram

BESLENMEYE DİKKAT
Bayram günleri Ramazan ayından çıkışımızın günleridir. Bu nedenle bu günlerde beslenme alışkanlığının daha dikkatli yapılması zaruridir. Dinlenmiş bir bedene aniden fazlaca gıda almamalı ve yemek yeme ölçümüzü olabildiğince korumalıyız.

TANSİYON VE ŞEKER HASTALARI KALORİDEN KAÇIN
Bayram ziyaretlerinde sunulan bütün gıdaları, tatlıları, börekleri tamamıyla tüketmemiz yanlış olur. Ölçülü olmak ve yemek miktarımızı her gün artan miktarlarda yapmaya çalışmamız son derece önemlidir. 
Özellikle tansiyon ve diyabet gibi kronik hastalıkları olan hastaların buna daha fazlaca önem vermeleri gerekir. Kalori değeri yüksek gıdalar tatlılar, hamur işleri, börekler aynı öğünde birlikte tüketilmemelidir. Burada uygulanacak denge hayatidir. 

Tansiyon

ACIKMADAN YEMEYİN!
Bayramlarda misafirlikler kısa sürede çokça yere yapılmakta her yerde çeşitli ikramlar sunulmaktadır. Bu bizim Türk Milleti olarak en güzel hasletlerimizdendir. Fakat bu güzel davranış her yerde sunulan ikramlara ölçülü olmamızı da zorunlu kılar. Zira kısa aralıklarla acıkmadan yenilen tüm gıdalar büyük sağlık sorunları ortaya çıkarmaya adaydırlar.

Hz. Muhammed’e kim büyü yaptı? Büyüye karşı hangi dualar okunmalı? Hz. Muhammed’e kim büyü yaptı? Büyüye karşı hangi dualar okunmalı?

HAREKET VE BOLCA SU TÜKETİMİ ÖNEMLİ
Bayram sonrası alınan gıdaların artması fazlaca hareket etmeyle ve bolca su tüketmeyle kısmen dengelenebilir. Fakat en doğru yaklaşım yemek yeme miktarı ve sayısını azaltmakla mümkündür.

Su-1

HAZMI HIZLA KOLAYŞTIRAN TARİF
Ağır yemeklerde bazı baharatlardan faydalanmak mümkündür. Özellikle biberiye, zencefil, kimyon ve karabiber sindirim sisteminin çalışmasına katkıda bulunabilirler.