Yönetmen ve yapımcı Zeynep Tor’un sunumuyla Ülke TV’de ekranlara gelen “Topraktan Sofraya” ekibi Kırklareli Babaeski Yeni Mahalle Köyü’nde bereketli topraklarda yetişen ürünleri tanıttı.

Kaz etinin bilinmeyen faydası: “Yiyen hayatı boyunca..." Kaz etinin bilinmeyen faydası: “Yiyen hayatı boyunca..."

Screenshot 2-296

Tor, Recep Eren isimli armut üreticisinin tarlasına konuk olarak burada yetiştirilen deveci armudunun ilginç hikayesine kulak verdi.

Screenshot 1-370

Eren, deveci armudunun tarihe geçmesinde Mustafa Kemal Atatürk'ün izlerinin olduğunu ifade etti.

Screenshot 5-64

“Deveci armudunun üstüne armut tanımam” diyen Recep Eren şunları söyledi:

“Deveci armudunun ana vatanı Türkiye’dir. Samsun’da gelişmiştir. Lütfi Deveci tarafından geliştirilmiştir. Bu armutta, Atatürk’ün de izleri vardır. Atatürk, İtalyan bir profesörü Karadeniz Bölgesi’nde görevlendiriyor. Komşularının çocuğu… 1922-23’te profesörün yanına veriyorlar.

Screens1Hot 2

Bu çocuğu profesör İtalya’ya da götürüyor. Bir gün ava çıkıyorlar Samsun’da… 1. ayda çalıların içeresine bakıyorlar bir armut var. Profesör çocuğa ‘Evladım bak bakalım. Bunlar ne?’ diyor. Bir bakıyorlar çürümemiş armutlar. Bu durum dikkatlerini çekiyor. Daha sonra 11 sene çeşitli armutlara aşılıyorlar. Ancak bunu hangi armutlardan aşılama yaptıklarından yazılı literatürde bahsetmiyorlar.

Screen2Shot 1

Bu armut en son oluştuğunda Lütfi Deveci’ye ‘bu armudun ismini evladım sen koy’ diyor. O da ‘efendim yeni çocuğum oldu. İsmini de babamın ismi olan Lütfi’yi koydum. Armudun ismini de Deveci koyalım’ diyor. Lütfi Deveci ismi de buradan geliyor.

Screen1Shot 3

Lütfi Deveci, 4 yıl önce İstanbul’da 96 yaşında vefat etti. Bunun üstüne armut tanımam. Deveci armudunun 12 ay raf ömrü vardır. Ve bunu seyrekleştirirseniz 2,5-3 KG’a kadar yazılı literatürde (karpuz-kavun gibi) tek armuttur. Benim burada yetiştirdiğim en büyük en ağırı 2 kilo 300 gramdır.

“TOPRAKTAN SOFRAYA” TÜRKİYE’Yİ GEZİYOR

Tohumdan hasada, tarladan tezgaha Anadolu’nun bereketli topraklarında yapılan tarımın tüm aşamaları “Topraktan Sofraya” ile Ülke TV ekranlarında izleyicisiyle buluşuyor. 

Geçmişten geleceğe her dönemde önemini koruyan tarımı geliştirmek için kullanılan yöntemler, tarımın zenginleştirilmesi ve ürünlerin hasatı Zeynep Tor’un sunumuyla Topraktan Sofraya ile ekrandaki yerini alıyor.

Zeynep Tor, “Topraktan Sofraya” ile sofralara gelen besinlerin yolculuğunu Ülke TV ekranlarına taşıyor. 

Türkiye’nin yedi bölgesinden üreticiler, çiftçiler, toprak ve ürün için emek verenler, bereketli topraklarda yetiştirdikleri ürünleri Ülke TV ekranlarında tanıtıyor. 

“Topraktan Sofraya” tarımda kullanılan tohumlardan, ürünlerin hangi dönemlerde ne şekilde yetiştirildiği ve nerelere dağıtıma çıktığına kadar tüm aşamalarını izleyenleriyle paylaşıyor.